Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2013 21:46 - Добавка "Зелена енергия" в нашите сметки за електричество!
Автор: demonov Категория: Политика   
Прочетен: 1940 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      Гледам своята сметка за електричество и си задавам въпроса: Защо е нужно да плащаме тъпата добавка за зелена енергия и има ли начин хем енергията да е зелена, хем да не се плаща това от бедния българин? Зарових се в интернет, разпитах приятели експерти и научих, че такъв начин има. Ето моите отговори:
    Зелената енергия е прекалено важна и ценна, защото само тя не се изчерпва. Зелената енергия няма алтернатива и на нея принадлежи бъдещето. Това е факт, който не може да се промени. Това е първият ми извод.
     Как обаче да направим така, че да не плаща обикновения потребител скъпата цена? Оказа се, че хората от цивилизованият свят отдавна са го измислили. Държавата издава т. нар. зелени сертификати. Фирмите, производители на зелена енергия, в зависимост от количеството произвеждано електричество, получават определен брой зелени сертификати. Тези сертификати фирмите продават на борсата. Купувачи са големите компании, които отделят повече вредни емисии от отпуснатата им квота. При тази схема например концерна ТИСЕН в Германия ще плати субсидията на нашите производители на зелена енергия.  Оказа се, че методиката е проста, но нашите управляващи не желаят да я приложат.
     Запитах една позната - експерт в тази област, защо схемата не се прилага у нас. Жената ми отговори, че в кабинета на Станишев тя е отговаряла за тази сфера. Отговори ми още, че наредбата, която е трябвало да уреди въпроса, е била готова. След това е дошло правителството на ГЕРБ на власт. Всички опитни експерти били уволнени, а идеята изоставена.
     Зададох си следващият въпрос, толкова ли са тъпи от ГЕРБ, че не могат да направят системата. Замислих се. Взех в предвид обстоятелството, че именно приближените на ГЕРБ изградиха целия ВЕИ парк в България. Следователно не са толкова тъпи и тази материя им е известна. 
     Защо тогава управляващите не въвеждат системата. Отново се замислих. Открих две причини:
     1. В момента ВЕИ сектора има гарантирани високи печалби. Ако се въведат зелените сертификати, размерът на печалбата няма да е гарантиран, тъй като цената на зелените сертификати ще зависи от борсата и ще се определя от търсенето и предлагането.
     2. Наскоро от медиите узнах за следната схема: ВЕИ фирмата купува от НЕК евтин ток, след това същия ток се продава обратно на НЕК, но вече като зелена енергия на високи цени. Ако се въведат зелените сертификати, тази система няма да работи повече.
     От казаното може да се направи само един възможен извод, нашите управляващи предпочитат да пълнят гушите на своите фирми в сектор ВЕИ, за сметка на нещастния беден и гладен български народ, който без надежда скача по улиците от отчаяние!!!
 


Тагове:   ток,   зелена,   ГЕРБ,   ВЕИ,   сметки,   Зелени,   енеркия,


Гласувай:
5


Вълнообразно


1. strrelez - Кой е истинският виновник?
23.04.2013 09:19
За тази зелена енергия и какви са далаверите около това, в медиите си изсипаха планина от публикации, коментари и репортажи, и въпреки това истината остава някъде си скрита. И така сега, кой е виновника, ГЕРБ или БСП? Докато тези артисти на политическа сцена занимават публиката с идиотския си спектакъл, продуцентите и режисьорите си пълнят сметките на наш гръб. Кои са продуцентите? Един от най-важните е американската корпорация AES, тази същата, която инвестира в ТЕЦ-овете Марица1 и 3, и после за да не плаща въглеродни емисии, и същевременно ни скубе със скъпия си ток, направиха играта със слънчевите централи (повечето чрез фирми-посредници, хвърлят по някоя друга коричка от баницата на "нашего брата"), чийто ток сме задължени да купуваме на бомбастична цена. В тази мега-далавера се включва и международния банкеризъм(инвеститорите), в този грабеж печелят със сигурност и някои банки, тяхната инвестиция е гарантирана от държавата (т.е. от правителствата на АРТИСТИТЕ). Разбираш ли колко е сложна играта (филма за който сме длъжни да плащаме):
1 - Инвеститори (международни банки),
2 - Продуценти (корпорации),
3 - Режисьори (Финансови акули),
4 - артисти (политически партии),
5 - Кино-оператори (Медии).
И накрая сме ние - зрителите, гледаме, тъпеем, немеем и ...плащаме.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demonov
Категория: Политика
Прочетен: 19401
Постинги: 6
Коментари: 6
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031