Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2013 09:59 - Генезисът на българската икономическа криза!
Автор: demonov Категория: Политика   
Прочетен: 574 Коментари: 0 Гласове:
1



      От четири години слушаме от нашите политици, че светът е обхванат от жестока икономическа криза, че това страшилище е причината за нашия мизерен живот, че хората в другите държави живеят зле и че ние живеем добре благодарение на мъдрия ни ръководител Бойко Борисов. Запитах се, това дали наистина е така. Започнах да разсъждавам.
     Първо се запитах, какви са елементите на световната криза. Разрових се и стигнах до следните отговори:
     1. Свръхзадлъжнялост на държавите.
     2. Свръхзадлъжнялост на банките и ниска ликвидност.
     3. Спад на инвестициите.
     4. Спад на финансовите пазари.
     След това се запитах, кои от тези елементи имат някакво значение за нашата държава. Получих следния отговор:
     1. Нашата държава е с ниско ниво на задлъжнялост. Следователно този елемент при нас няма значение.
     2. Нашите банки нямат проблем нито със задължения, нито с ликвидност. Напротив, те постоянно рекламират кредити, но търсенето на кредити е ниско. Следователно и този елемент за нас няма значение.
     3. У нас чуждите инвестиции се състоят от изнесени български капитали в офшорни зони, които се внасят обратно и покупка на ваканционни имоти от предимно руски граждани. У нас има не повече от 10 реални чужди предприятия, които обаче нито са намалили оборотите си, нито съобщават за някакви финансови затруднения. Руснаците намалиха покупката на ваканционни селища, но не заради световна криза, тъй като криза в Русия няма, а заради водената от правителството ни антируска политика. Следователно чужди инвестиции няма, но то и преди това не е имало. Явно причината за нашата криза не е и тук.
     4. В България финансовите пазари са по-скоро незначителни. Дневният оборот на фондовата ни борса е под 1 000 000 лева. Каквито и спадове да има, няма как това да се отрази на икономиката ни.
     След това погледнах статистиката ни за вноса и износа. Тук отново установих липсата на проблем, а именно, че вносът намалява, а износът се увеличава. Следователно в това отношение отново държавата ни няма проблем. Точно обратното, би следвало това да генерира растеж.
     От тези разсъждения достигнах до извода, че кризата в България не е породена от Световната икономическа криза. Тя е резултат единствено и само от некадърното българско управление, умишленото унищожаване на малкия и среден бизнес, корупцията във високите етажи на властта и административният произвол. 



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: demonov
Категория: Политика
Прочетен: 19760
Постинги: 6
Коментари: 6
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930